Translate

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

De I ' Esprit des Lois

Otsikko on ranskalaisen filosofin Montesquieun anonyyminä julkaisseen teoksen "Lakien henki" (1748), jossa hän esitti tuolloin ja tuohon aikaan, monia radikaalejakin uudistusehdotuksia mm. "vallan kolmijako-opin". Montesquie oli myös aikansa ihmisoikeuksien esitaistelija, joka esitti mm. orjuuden lopettamista ja ajoi ihmis- ja perusoikeuksia kansalle "laillisuusperiaatetta"..

Myöhemmin hänen kirjassaan esittämät opit, levisivät laajalle Eurooppaan ja aina Yhdysvaltoihin asti, jossa niitä hyödynsi ja mm. sovelsi  James Madison, joka tunnetaan perustuslain luojana.

Erikoisen aiheesta tekee se, että Euroopan Unionin jäsenenä, Suomi ei halua tunnustaa tuota tänäpäinä kaikkien sivistys- ja oikeusvaltioissa vallalla olevaa perusrakennetta: (laillisuusperiaatetta) ja sitä, ettei "poliitikkojen pidä sotkeutua edes mielipiteillään (julkisilla) tuomioistuinlaitoksen työskentelyyn- ja vastavuoroisesti se, ettei tuomioistuinlaitoksen pidä ja erityisesti sen johtavien tuomarien *presidenttien*, tulee pidättäytyä ehdottomasti "politikoimasta"..

Uskon vahvasti, että Suomen ja Euroopan ensimmäinen oikeusasiamies Jacob Södermankin olisi edelleen Unionin oikeusasiamies jos ja kun olisi pidättäytynyt politikoimasta! Se ei kerrassaan ole "riippumattomalle ja puolueettomalle" virkamiehelle sopivaa. Tämä lienee vielä ehkäpä jopa tulevien eduskuntavaalien teemana vahvana esillä ensivuonna?

Hieman ihmettelen sitä, että oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies oli palaverissaan viikko sitten, päätynyt siihen, että oikeusasiamies tutkii KHO:n presidentin Pekka Hallbergin toimet ja poliisiylijohtaja Mikko Paateron toimimattomuuden asiassa panna täytäntöön KHO:n laillista päätöstä palauttaa egyptiläismummo kotimaahansa. No, hieman tuli mieleeni, ettei se oikeuskansleri 2 vuotta sitten (alla) tutkinut pääministeri Vanhasesta tehtyä kantelua, jossa myös voidaan osoittaa pääministerin puuttuneen lausunnoillaan tuomioistuinlaitoksen työskentelyyn ja siten toiminut tuo kolmijako-opin vastaisesti. Hänhän toivoin hovioikeudelta omanlaistaan ratkaisua- ja myös sai sen! Asia lepää nyt KKO:ssa päätöksellä..

Uutispäivä Kaleva oli tänään pääkirjoituksessaan käsitellyt tuota teemaa ja vallan kolmijako-oppia, jota en siteeraa, vaan liitän sen valokuvina alle:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti