Translate

perjantai 13. joulukuuta 2013

Täysinäyttö contra järkevä epäily?



Satakunnan käräjäoikeus antoi eilen 12.12.13 Anneli Auerille odotetusti elinkautisen tuomion miehensä Jukka S. Lahden murhasta 2006, tuomariäänin 2-1.

Syyttäjä riemuitsi tuomiosta ja Jarmo Valkama olikin kommentoinut, että oikeus oli harkinnut "vanhan näytön uudestaan ja perusteellisemmin". Mitä hittiä, eikös juttu palautettukaan "uuden näytön perusteella" KKO:sta - Satakunnan käräjäoikeuteen? Niin, näistä "saatanan palvontaväitteistähän "syyttäjä häpeilemättä sittemmin luopuikin!

Auer valittanee Vaasan hovioikeuteen joka hänet on jo kertaalleen vapauttanut ja lienee selvää se, että vapauttaa toistamiseen, joten päänäytös esitellään todennäköisesti korkeimmassa oikeudessa ja ehkäpä vielä euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa kestonsa vuoksi ja oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin osalta (6 artikla), jota lienee rikottu usein kohdin. Asiaan palattaneen hovioikeudessa aikanaan.

Kuten MTV:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä uutisissa totesi, että tässä jutussa mikään ei ole enää yllätys, vaikka "todellinen murhaajakin vielä ilmaantuisi poliisille ja esiin", ellei sitten olisi dna jälkien perusteella jo se poliisi?

Jyrki Virolainen kirjoitti blogimerkinnässään eilen, http://jyrkivirolainen.blogspot.com/  että "vaikuttaa siltä, ettei käräjäoikeuden enemmistö ole oikein "mieltänyt" eli ymmärtänyt, mitä käsitteellä "järkevä epäily" tarkoitetaan.

Enemmistö on katsonut, että järkevään epäilyyn ja sitä koskeville seikoille olisi tullut esittää yhtä vakuuttava tai vielä vakuuttavampi näyttö kuin syytettä tukeville seikoille.

Tästä ei ole kuitenkaan lainkaan kyse. Vaikka rikos olisi näytetty todennäköisin syin riittävällä näytöllä, on syyte kuitenkin hylättävä, jos syyllisyydestä jää epäily, jota ei voida syytteen tueksi esitetyllä näytöllä sulkea kokonaan pois. Järkevältä epäilyltä ei siis edellytetä todennäköistä näyttöä.

Eräs oikeusprofessori jo laskeskelikin kuinka koviin korvausvastuihin Suomen valtio joutunee, jos Anneli Auer saa vapauttavan tuomion. Niin, voi tuon Satakunnan käräjäoikeuden ratkaisun nähdä tätäkin taustaa vasten, mutta loppunäytöstä odotellessa voimia Anneli Auerille sinne jonnekin!

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio 12.12.13 
https://www.dropbox.com/s/vhu7fyq3d9abwfa/Auer-tuomio.pdf 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti