Translate

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Edelleen vailla oikeussuojaa, miksi?


Kunnioitan asioiden käsittelyn luottamuksellisuutta, mutta silloin luottamuksellisuus käsitteenä saa väistyä, kun jatkuvasti saat huomata olevasi "toisenluokan kansalainen"..
Seinäjoen oikeustalo. Tänne yritän päästä ja saada asiani laillisen käsittelyn tammikuulle 2016. Nähtäväksi siis jää?

Kirjeeni (e-mail), Etelä-Pohjanmaan johtavalle julkiselle oikeusavustajalle 23.9.2015:



Sain viestiini vahvistuksen edellä, joten asiani on siis virallisesti vastaanotettu ja käsittelyssä.

Soitin pari viikkoa sitten johtavalle julkiselle oikeusavustaja Hanna-Leena Tukevalle ja meillä oli oikein miellyttävä keskustelutuokio. Alustavasti tiedustelin häneltä mahdollisuutta saada esteetön oikeusavustaja ja puhelimessa selostin seikkaperäisesti asiani (isyyden vahvistaminen, uuden lain voimaantultua 1.1.2016). Hän pyysi minua ottamaan yhteyttä  Alavuden toimipaikkaan ja Ilari Tupilaan, no tyssit tuli ja se selviääkin em. viestistä. Tuolloin Tukeva puhelimessa minulle totesi ettei "kenelläkään voi olla ja saa muodostua elinikäiseksi esteeksi ottaa ja hoitaa asiaasi". Näin tahdoin uskoa minäkin!

Oikeusapu- ja julkinen oikeusapu on tavallaan viimesijaista oikeudenhoitoa ja kohdennettu varattomille, eli sitä saapi vain tiettyyn ja laissa tarkoin määriteltyyn tulotasoon nähden. Minulle se on kuitenkin ensisijainen, sillä a) yksityiseltä asianajopuolelta en ole onnistunut avustajaa itselleni saamaan, sillä heillä on ikävissä ja vaikeissa asioissa aina (oikeus kieltäytyä) vastaanottamasta juttuasi ja sitten taas b) olen eläkeläinen ja elän takuueläkkeen varassa, joten taloudellinen tilanteeni ei houkuttele ketään asianajajaa tai muuta lakimiestä käymään oikeutta Jacob Södermania vastaan, vaikkakin valtio maksaa ns. "viulut"?

Suomen kansalaisena minulla pitäisi siis olla mahdollisuus oikeusapuun ja julkiseen oikeusavustajaan. Kestämätön tilanne on se, että yksi toisensa jälkeen valtion ja oikeusministeriön alaisesta oikeusaputoimistosta evää minulta tämän (oikeuteni) vedoten "esteellisyyteen", jota ei perustella millään tavalla? Esteellisyydeksi ja sen perusteluiksi ei kelpaa, että on vittumainen ja hankala statusjuttu. Tässä maassa pitää olla oikeus haastaa ja haastatuttaa vaikka istuva presidentti oikeuteen jos siihen on perusteita!

Paperilla oikeusapu saadaan näyttämään jopa näin jouhevalta ja hyvältä (palvelulta):



(Päivitys 24.9.2015): Sain Hanna-Leena Tukevalta lyhyen e-mailin tänään torstaina ja hän kertoi olleensa virkamatkoilla ja olevansa poissa toimistolta vielä huomenna perjantaina 25.9, mutta palaa asiaan maanantaina 28.9, jolloin toivonmukaan voi antaa tietoa avustajasta, joka asiaa ryhtyy hoitamaan. (Minulle määrätyn avustajan tiedot, neuvottelut ym. ovat sitten luottamuksellisia), niihin palataan sitten vuodenvaihteen jälkeen, kun asia etenee..

Korjattaneen vielä, että Hanna-Leena Tukeva on Vaasan oikeusapupiirin, oikeusaputoimen johtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti