Translate

tiistai 10. joulukuuta 2019

Kardinaalimunaus Suomen eurooppaministeriltä!

Euroopan Unionissa tapahtui tänään poikkeuksellinen välikohtaus, jossa Suomi pyysi Unkarilta "anteeksipyyntöä"?

Unkaria kuultiin Suomen budjettiesityksen ohella, nyt toista kertaa artikla 7:n kurinpitomenettelyä.


Unkarin eurooppaministeri Judt Varga ja Suomen Tytti Tuppurainen.

Eurooppaministerien kokouksessa Brysselissä koettiin tiistaina poikkeuksellinen tilanne, kun Unkarin hallituksen tiedottaja twiittasi suljetun kokouksen puheenvuoroista julkisuuteen. Käynnissä oli Unkarin kuuleminen oikeusvaltiohuolista.

Kokouslähteiden mukaan Suomi vaati Unkarilta kirjallista selvitystä ja anteeksipyyntöä. Tiedottaja Zoltan Kovacsia pyydettiin myös poistumaan salista. Kovacs mainitsi useissa tviiteissään unkarilaisen miljardööri George Sorosin, jonka syytti olevan kuulemisen takana.

Hän kutsui kuulemista suursijoittaja George "Soroksen orkesterin jälleen yhdeksi epätoivoiseksi yritykseksi jatkaa loukkauksia Unkaria kohtaan". Arvostelu kohdistui niin Suomeen puheenjohtajamaana kuin yksittäisten maiden puheenvuoroihin.

Puhetta kokouksessa johti eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd).

Unkaria kuultiin nyt toista kertaa Suomen puheenjohtajuuskaudella osana artikla 7:n kurinpitomenettelyä, koska jäsenmaat pitivät sitä tarpeellisena. Euroopan parlamentti aktivoi viime vuonna kurinpitomenettelyn, koska sen mukaan on olemassa riski, että EU:n perustana olevia arvoja loukataan Unkarissa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomi saa osakseen arvostelua oikeusvaltioperiaatteen noudattamisesta. Unkarissa maan hallitusta lähellä oleva media on muun muassa rummuttanut Suomen väitettyä oikeusvaltio-ongelmia.

Muilta mailta Suomi on saanut myös paljon kiitosta siitä, että se on nostanut oikeusvaltion teemaksi aiempia puheenjohtajamaita voimakkaimmin.

Lainaus STT-Yle

On hävytöntä ja anteeksiantamatonta se, että kun Suomi EU puheenjohtajana saanut läpi ajamaansa "oikeusvaltioperiaatteen kytkemistä rahoituskehykseen (budjettiin)" ja vielä se, että bydjettiehdotuksemme haukuttiin monissa jäsenmaissa ja aina komission uusi puheenjohtajakin kritisoi voimakkaasti mm. "kotiinpäin vetämisestä" - Suomea, niin nyt aivan puheenjohtajuuden loppumetreillä - hyökkäämme näin törkeästi "veljeskansaamme" Unkaria vastaan - hallituskriisin ollessa päällä ja euroopan korruptoitunein Antti Rinteen (sd) hallitus oli muutamaa päivää aiemmin joutunut eroamaan!!

Opposition olisi kyllä syytä tehdä välikysymys Suomen eurooppapolitiikasta, sillä kyseessä on ei vähiten Suomen luottamus Unionin muihin jäsenmaihin - myös maine riippumattomana ja puolueettomana maana euroopassa!


 Zoltan Kovacs


Lopuksi vielä linkki Ilta-Sanomien juttuun is.fi/ulkomaat/art-2000006339156.html


(Päivitys 11.12.2019):



Euractiv uutissivusto julkaisi edelliseen hyvän päivityksen "joulupukki juuttui Suomeen":   euractiv.com/section/politics/news/santa-claus-got-stuck-in-finland/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti