Translate

tiistai 3. marraskuuta 2009

Lissabonin sopimus hyväksytty kaikissa EU-maissa - HS.fi - Ulkomaat

Tsekin presidentti ratifioi sopimuksen tänään ja nyt kaikki EU:n jäsenet ovat sen hyväksyneet! Komission puheenjohtajan arvioiden mukaan, rakenteet sopimukselle ovat valmiit joulu/tammikuussa ja ilolla otan vastaan uutisen, Euroopan Unionin tuomioistuimen perustamisesta..

Itsekin olin yhteydessä tulevaisuuskonventtiin 2002-2003 ja voin ylpeänä sanoa, että olen saanut "vaikuttaa" omalla pienellä panoksellani mm. siihen, että perustettavan tuomioistuimen tuomariehdokkaan taustat tarkistaa EU-parlamentista valittu 20 jäseninen kolleegio ja tuomarin *riippumattomuuden tulee olla ehdottoman kiistaton*. Tulevaisuuskonventti pohti mm. "miten EU-parlamentin oikeusasiamiehen virkavastuu voidaan toteuttaa ja tuolloin harkinnassa oli myös vetoomusoikeuden käyttö". Niinpä! Itselläni oli juuri tuolloin vetoomus sisällä..

Euroopan Unionin tuomioistuimesta hieman:

Perussopimuksen 9 f artikla

"1. Euroopan unionin tuomioistuin käsittää unionin tuomioistuimen, unionin yleisen tuomioistuimen ja erityistuomioistuimia. Euroopan unionin tuomioistuin huolehtii siitä, että perussopimusten tulkinnassa ja soveltamisessa noudatetaan lakia.

Jäsenvaltiot säätävät tarvittavista muutoksenhakukeinoista tehokkaan oikeussuojan takaamiseksi unionin oikeuteen kuuluvilla aloilla.

2. Unionin tuomioistuimessa on yksi tuomari jäsenvaltiota kohden. Sitä avustavat julkisasiamiehet.

Unionin yleisessä tuomioistuimessa on vähintään yksi tuomari jäsenvaltiota kohden.

Unionin tuomioistuimen tuomarit ja julkisasiamiehet sekä unionin yleisen tuomioistuimen tuomarit valitaan henkilöistä, joiden riippumattomuus on kiistaton ja jotka täyttävät Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 223 ja 224 artiklassa tarkoitetut vaatimukset. Heidät nimitetään jäsenvaltioiden hallitusten yhteisellä sopimuksella kuudeksi vuodeksi. Tuomari tai julkisasiamies, jonka toimikausi päättyy, voidaan nimittää uudeksi toimikaudeksi.

3. Perussopimusten määräysten mukaisesti Euroopan unionin tuomioistuin

a) tekee ratkaisun jäsenvaltion, toimielimen taikka luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön nostamien kanteiden johdosta;

b) antaa kansallisten tuomioistuinten pyynnöstä ennakkoratkaisun unionin oikeuden tulkinnasta tai toimielinten antamien säädösten pätevyydestä;

c) tekee ratkaisun perussopimuksissa määrätyissä muissa tapauksissa".

Lissabonin sopimukseen on Unionin sitovaksi oikeudeksi otettu Euroopan ihmisoikeusyleissopimus.

Suomella on tarkastelun paikka korkeimman oikeuden suhteen, sillä KKO ei perustele valituslupapyyntöjensä, purkuhakemuksiensa, kantelujensa - ratkaisuja, sillä KKO on prejuridikaattituomioistuin ja ottaa juttunsa tutkittavakseen ja purettavakseen ym. "ennakkotapausmielessä". Tai *omasta aloitteestaan*, kuten olemme 2 tapauksessa viimeaikoina saaneet havaita. Taustalla lienee paineet "kasvojen kohotukseen", sillä EN IOT on suomelle antanut jo kaiken kaikkiaan 100 langettavaa ratkaisua.

Mitä siis tekee korkein oikeus ja hallitus, sillä Suomen tehokkaat oikeussuojakeinot loppuvat hovioikeuksien päätökseen?

Lissabonin sopimus hyväksytty kaikissa EU-maissa - HS.fi - Ulkomaat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti