Euroopan Unionin perusoikeuskirjan allekirjoitus 7. joulukuuta 2000 Eurooppa Neuvostossa.
Kuvassa vasemmalta silloinen EU-parlamentin puhemies Nicole Fontaine, Ranskan ulkoministeri Hubert Védrine ja komission puheenjohtaja Romano Prodi.
Eurooppa Neuvosto puheenjohtaja Jacques Chirac julkilausui seuraavan:
"Annoimme Nizzassa julistuksen Euroopan unionin perusoikeuskirjasta. Tällä asiakirjalla on hyvin suuri poliittinen arvo, ja sen merkitys koko laajuudessaan nähdään tulevaisuudessa. Haluan kiittää Euroopan parlamenttia, jolla oli merkittävä rooli sen laatimisessa".
Euroopan parlamentin puhemies Nicole Fontaine julkilausui seuraavan:
"Allekirjoittaminen on sitoutumista (...) - Toivon unionin kaikkien kansalaisten tietävän, että (...) perusoikeuskirja tulee olemaan (...) parlamentin laki (...). Se on tästä eteenpäin perusta kaikille Euroopan parlamentin säädöksille, joilla on välitöntä tai välillistä vaikutusta unionin kansalaisiin".
Komission puheenjohtaja Romano Prodi julkilausui seuraavan:
"Komissiolle tämä julistus merkitsee toimielinten sitoutumista perusoikeuskirjan kunnioittamiseen unionin kaikissa toimissa ja politiikoissa (...). Kansalaiset voivat luottaa siihen, että komissio valvoo perusoikeuskirjan noudattamista (...)".
Perusoikeuskirja on sisällytettynä sellaisenaan Lissabonin sopimukseen, joka astui voimaan 1.12.2009. Nyt siis, jokainen Unionin kansalainen saa halutessaan valittaa Euroopan Unionin tuomioistuimeen jos esim. Suomen valtio ei ole kyennyt tarjoamaan "tehokasta oikeussuojakeinoa" tai perusoikeuskirjassa ja EN ihmisoikeusyleissopimuksessa turvattuja primäärioikeuksia on loukattu.
Oheistan tähän lopuksi perusoikeuskirjan sellaisenaan:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti