Translate

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Ryhmävalitus Euroopan ihmisoikeuskomissioon 2.12.1994

Kun aiemmin lupailin, niin laitan tässä suomen ensimmäisen ryhmävalituksen, jonka salli ja mahdollisti Euroopan neuvoston ihmisoikeusyleissopimus. Tämä omalta osaltaan vaikutti siihen, että RTA (asetus) muuttui laintasoiseksi RTL (rangaistuksen täytäntöönpanolaiksi).


Kuvassa Riihimäen keskusvankilan pääsisäänkäyti (vas) ja kuva parkkialueelta ja vankilan massiivimuurit!


Osaston käytäväkuvaa ja tuo toinen (oik), muistuttaa kovasti "alakerran rundiosastoa", missä jouduin IOK:n valituksen johdosta olemaan 3 viikkoa rangaistuksenomaisesti. Lopuilta talon johto painosti minut lähtemään Helsinkiin Sörkkaan (keskusvankila) tai toisena "vaihtoehtona" olisi ollut lusiminen rundissa koko lopputuomioni, jota oli tuolloin jäljellä n. 8 kuukautta.

Olen aina ollut sitä mieltä, että poliisitoimea ja vankeinhoitoa ei tule sekoittaa keskenään. Työnjaon pitäisi olla selvä. Poliisi on esitutkintaviranomainen ja vankila, työsiirtolat, avolaitokset ovat rangaistuslaitoksia ja täytäntöönpanevat asiakkaan saamat tuomiot. Siinä on vapausrangaistuksen saajalle jo riittämiin! Mutta, jos nämä sotketaan tarkoituksellisesti keskenään, kuten maassamme on käytäntö, että ex. poliisikomisarioita ym. on eri vankiloiden turvapäällikköinä, ja vankiloissa ryhdytään "ennalta ehkäisemään" rikoksia tms. niin olemme kuin villissä lännessä!

Syntyy agressioita henkilökunnan (vartijat) ja asiakkaiden (vangit) välille tahallisesti ja tahattomasti. Puheluita kuunnellaan ja jopa nauhoitetaan ja sitä ei pysty valvomaan kukaan. Sama on kirjepostin suhteen. Lähtevät ja saapuvat kirjeet luetaan ja "tutkinnan kohteena" olevan jopa mapataan omaan mappiinsa, josta joku kusipää niitä on analysoivinaan? Huumeet ym. eivät kulje vankiloihin kirjeitse. Niitä varten on "omat kanavansa" mm. tietyt vanginvartijat, jotka saavat lisätulonsa siittä, pienen palkkansa päälle. Näin se homma toimii!!

Tässä Aamulehden artikkeli, joka julkaistu joulukuussa 1994. Tuon jälkeen en enään saanut tilatuksi kirjoituskoneeseeni mustekasetteja, jotka yleensä hoiti "postivartija". Veljeni kuitenkin jeesasi minua ja toi tapaamisen yhteydessä paketillisen värikasetteja 10 kpl. Kyllä taloa ja vartijoita kovasti se harmitti..

Valitus EN IOK:lle 2.12.1994:





Todettakoon vielä se, että kun toimin 8 vangin avustajana tässä ryhmävalituksessa, niin itselläni oli tuolloin myös (oma) yksilövalitus vireillä. Kaikki saapunut EN IOK:n kirjeet avattiin ja luettiin Riihimäen keskusvankilassa, mutta ei esim. "oikeusministerin, kansanedustajien ja eri oikeusistuimien"?

Ihmisoikeuselimien posti oli vielä erikseen laissa suojattua!
Tällä lailla meillä...





Euroopan ihmisoikeuskomission raportti 9 huhtikuuta 1997:


 Ennen kuin Jacob Söderman jätti Suomen eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävät heinäkuussa 1995, niin hän kerkisi vielä ratkomaan yhden vangin tekemän kanteluasian, ennen kuin siirtyi Euroopan Unionin ensimmäiseksi oikeusasiamieheksi:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti