Translate

tiistai 18. tammikuuta 2011

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pesee tänään kätensä!

Entisen pääministerin Matti Vanhasen juttua puidaan taas eduskunnassa, kun KRP on saattanut tutkintansa loppuun. Tutkintatulokset valiokunnalle esittelee valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Hiljattain Matti Nissinen antoi HS:lle haastattelun ja "avautui" mm. viitteitä antavalla tavalla, ettei mahdollisesti "syytekynnys" tulisi täyttymään..

Kyseessähän on puhtaimmillaan kuuluisin termein "koplaus", kun pääministerinä toiminut Vanhanen jakoi runsaskätisesti RAY:n tukia keskustalaiselle Nuorisosäätiöllä ja em. säätiö taasen jakoi rahaa keskustalaisille kansanedustajaehdokkaille vaaleissa mm. "hoksaa" Matti Vanhaselle..

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka olikin ratkaisussaan todennut, että Vanhanen oli esteellinen ja hänen olisi siis "pitänyt hoksata" jäävätä itsensä tukikäsittelyn ajaksi, vaikkakin vastaavia asioita tulee valtioneuvoston pöydälle "tuhansia"..

Valiokunta aloitti käsittelynsä tänään klo. 10.00 VSKV:n Nissisen kuulemisella, joka siis alustaa tilaisuuden, jonka jälkeen toverituomioistuimeksikin kutsuttu valiokunta ratkaisee koplausasian ex. pääministerin eduksi!

Niin, miksikö olen jo etukäteen niin vahvasti sitä katsantokantaa, on mm. se, että Kimmo Sasi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja on pääosin ollut tapauksesta hiljaa ja jättänyt puheliaimman vetovastuun eläkkeelle nyt (aidosti)? jäävälle kolleega Södermanille, joka onkin jakanut lausuntoja tapauksen tiimoilta varsin aktiivisesti ja useaan otteeseen todennut, että "syytekynnys onkin jo sitten toinen juttu, kuin tutkintakynnys"..

Kuinka ollakkaan herra Söderman antoi juuri sopivasti Aamulehdelle haastattelun vain yhtä päivää aiemmin eduskunnan tärkeää Vanhaspäätöstä maanantaina 17.1.2011:


"Söderman manaa Suomen maineen tärvääntymistä: "Tämä ei voi jatkua":

- Tämä ei voi jatkua. Olemme yksi surkeimpia EU-maita väkimäärään suhteutettuna, manaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman (sd). Suomen saamat tuomiot Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta (EIT) vetävät entisen Euroopan oikeusasiamiehen mielen matalaksi.

Oikeudenkäyntien pitkittyminen on sääntö etenkin vaikeissa talousrikosjutuissa, jossa yhteistyö rikostutkinnan johtajana toimivan poliisin ja syyttäjän välillä ontuu. Söderman arvelee, että yhteistyö voisi kohentua, jos seuraava hallitus siirtäisi poliisiasiat oikeusministeriöön. Tämä helpottaisi myös EU-yhteistyötä.

- Poliisiasiat ovat oikeusministeriössä kaikissa vanhoissa EU-maissa. Tämä on toki kiistakysymys, jossa eduskunnan poliisipuolue jäpättää vastaan. Söderman sanoo. Nyt syyttäjälaitos on oikeusministeriön alla ja poliisitoimi sisäministeriön. Jako aiheuttaa turhia arvovalta- ja resurssikiistoja ministeriöiden välille. Nokittelu näkyy käräjäjonoissa Oikeustieteen professorit Dan Frände, Matti Tolvanen ja Jyrki Virolainen siirtäisivät tutkintavastuuta poliisilta syyttäjälle. (AL 16.1), jotta turhilta tutkimuksilta vältyttäisiin.

Toni Viljamaa, Aamulehti, Helsinki
17.1.07, klo. 07:13". Lainaus loppu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti